Oude Polderwandeling

De 6,2 km Oude Polderwandeling is wandelroute nr. 1 in het Amsterdamse Bos. De rondwandeling passeert de Bosbaan, wetlands, meren en boerderijlandschappen.

Afstand: 6,2 km

Oude Polderwandeling Amsterdamse Bos

Op de Oude Polderwandeling loop je langs de oude natuurgebieden van het Nieuwe Meer, en ook langs de Bosbaan en het Wetlands-gebied.

De Oude Polderwandeling wandelpad is een achtvormige rondwandeling. Halverwege de wandeling passert u het pannenkoekenrestaurant Boerderij Meerzicht. Beide richtingen eindigen vlakbij het Nieuwe Meer wat perfect is voor een picknick, barbecue of zwemmen!

Let op: Rondom het Polder Meerzicht is wandelen met honden niet toegestaan.

Oude Polderwandeling
Oude Polderwandeling
Bosbaan

Start

De wandeling start vlakbij Parkeerplaats Hoofdentree Amsterdamse Bos. Loop naarrechts van het Grand Café Restaurant De Bosbaan met je rug naar de parkeerplaats. De wandelroute begint bij de witte brug 1553 aan de andere kant van de Koenenkade op ongeveer 100 meter afstand.

Volg WandelROOTS!

Volg ons op social media!

Wandelkaart en GPS

Download het Oude Polderwandeling GPX wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! Onderstaande kaart toont de wandelroute. TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Routebeschrijving

Onze Oude Polderwandeling routebeschrijving is ontworpen om de belangrijkste bezienswaardigheden langs de route te tonen. Dit is zodat ouders kunnen stoppen, een aantal dingen kunnen aangeven en kinderen vervolgens op hun eigen manier verder kunnen laten gaan met verkennen en fantaseren in de natuur.

Wetlands & Oeverlanden

Deze wandeling biedt goede mogelijkheden om vogels te kijken. De website van Vogelbescherming Nederland is een goede bron om inspirerende activiteiten te vinden die u met kinderen kunt doen.

Het Wetlands-gebied dat kort na het begin van de wandeling werd gevonden, werd in 1993 aangelegd. Op de eilandjes schieten wilgen op. De Grauwe gans, de bergeend en het blauwborst hebben hier gebroed. Soms komen lepelaars hier voedsel zoeken.

Later op de wandeling kom je langs het Uitkijkpunt Oeverlanden. Gebruik dit platform om vogels te spotten zoals de kliene karekiet. Daarnaast is er ook de bruine kiekendief te vinden, een grote roofvogel.

Nieuwe Meer & Ringvaart

Het Nieuwe Meer (35 m diep!) grenst aan de noordrand van deze wandeling, terwijl de Ringvaart (van de Harlemmermeerpolder) aan de noordwestelijke hoek grenst. De steiger bij het begin van het wandelpad is een goede plek om te zwemmen in het meer.

Dit meer maakte ooit deel uit van een groter meer dat zich tot bijna Leiden uitstrekte. Door een natuurlijk uitbreidingsproces dat bekend staat als de Waterwolf, bedreigde het meer Amsterdam. Daarom werd de Harlemmermeer in 1852 tot polder gemaakt. Op de droge bodem van het meer is Schiphol gebouwd. Kinderen vinden het misschien interessant om te leren hoe polders worden gemaakt.

Brug 504
Brug 504
Bosbaansluis

Bruggen & Sluizen

Langs de wandelroute zijn veel bruggen en twee sluizen. Onderzoeken hoe ze werken, kan fascinerend zijn voor kinderen.

De eerste sluis die je tegenkomt is de Koenensluis. Deze sluis valt ongeveer 110 cm naar de Hoornsloot. Die sloot strekt zich helemaal uit tot aan de Amsteveense Poel aan de zuidoostkant van het park. Hefbrug brug 592 steekt deze sluis over. Kinderen willen misschien de verschillen weten tussen hoe bruggen open en dicht gaan, en dit is een uniek type brug in Amsterdam.

Het diepste punt van het Amsterdamse Bos ligt zo’n 6,5 meter onder NAP (Normaal Amsterdamse Peil). Dit is het beste te zien vanaf de Bosbaansluis die 390 cm zakt vanaf het Nieuwe Meer niveau. De klassiek aandoende ophaalbrug brug 507 steekt de sluis over. Laat kinderen zien hoe de gewichten de brug balanceren en de brug gemakkelijker te openen maken. Brug 507 is vergelijkbaar met brug 504 die je later in de wandeling passeert.

Polder Meerzicht

Het pad volgt de dijk rond de polder met mooi uitzicht over de veenweide. Typische weidevogels zoals de grutto, tureluur, kievit en scholekster zijn hier te zien. Ze delen de velden met koeien, hazen en konijnen die hier hun holen hebben. In de sloten zitten veel kleine vissen, kikkers en salamanders. Dit is voedsel voor de blauwe reigers die je hier vaak zult zien.

Let op: Rondom de polder zijn honden niet toegestaan.

Eilanden Meerzicht

De eilanden Meerzicht bestaan uit kleine moerasbosjes en staan in open verbinding met het water van de Ringvaart en het Nieuwe Meer die de eilanden omringt. Smalle, kronkelige paden brengen je over kleine bruggen die een prachtig uitzicht geven op de moerassen, rietlanden en een paddenpoel.

Pannenkoeken Eten!
Pannenkoeken Eten!
Boerderij Meerzicht

Boerderij Meerzicht

Deze boerderij bestaat sinds 1857, dus lang voor de aanleg van het Amsterdamse Bos. Voor de aanleg van het Bos moest in de toenmalige Rietwijkeroorder Polder een aantal boerderijen afgebroken worden. Boerderij Meerzicht, die naast boerenbedrijf ook een theeschenkerij was, bleef bestaan. Tegenwoordig is het een pannenkoekenrestaurant met kinderspeeltuin, hertenkamp en uitkijkpunt over de polder Meerzicht.

Website van Pannenkoeken Restaurant Boerderij Meerzicht.

Bosbaan

Deze roeibaan is in 1934 met menselijke arbeid gebouwd. Destijds was hij 2200 meter lang en 72 meter breed. In 1937 werden de eerste roeiwedstrijden gehouden. Sindsdien is de Bosbaan tweemaal verbreed; tot 92 m in 1963, en tot slot 8 roeibanen en 118 m breedte in 2001. Langs de oevers zie je in de zomer veel vlinders, libellen en waterjuffers.

Meer wandelingen in het Amsterdamse Bos

Hieronder staan zowel officiële wandelroutes in het Amsterdamse Bos als die van WandelROOTS! Bijna alle wandelpaden zijn perfect voor kinderen en toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Amsterdamse Bos Vijverwandeling

De 4,8 km Vijverwandeling is wandelroute nr. 4 in het Amsterdamse Bos. De rondwandeling omcirkelt de Grote en Kliene Vijvers en passeert de speeleilanden.
Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *