Home » NS Kennemerduinen

Afstand: 16 km
Categorie: NS Wandelingen

NS Kennemerduinen

De NS Kennemerduinen is een gematigde, gezinsvriendelijke wandeling van 16 km (3 uur 12 minuten) tussen de treinstations Santpoort-Noord en Overveen.

De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Routebeschrijving

Kennemerduinen is een natuurgebied dat onderdeel is van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het gebied omvat 1253 hectare duin- en strandwallenlandschap en is het meest bezochte en meest bekende onderdeel van het nationaal park. De Kennemerduinen zijn voor het overgrote deel in beheer en eigendom bij PWN (Waterleidingbedrijf Noord-Holland). De drinkwaterwinning in de Kennemerduinen is in 2002 beëindigd.

Geschiedenis

De Kennemerduinen droegen al sinds 1950 de naam Nationaal Park, ver voordat er in Nederland sprake was van een nationaal parkenbeleid. In 1995 werd Nationaal Park De Kennemerduinen opgenomen in een nieuw opgericht Nationaal Park, het huidige Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Landschap

De Kennemerduinen staan bekend om de hoge duinzoom in het oosten van het duinterrein, met als hoogste punt de Brederodeberg (45 meter) nabij Santpoort. Dit duin tussen ingang Duin en Kruidberg en Bleek en Berg vormt vooral een sportieve uitdaging, aangezien er door de begroeiing geen weids uitzicht is. Het net buiten het Nationaal Park gelegen Kopje van Bloemendaal (43 meter; met uitkijktoren 52 meter) biedt wel een zeer weids uitzicht, o.a. over het nationaal park, over de zee, over Haarlem en Amsterdam. Een ander uitzichtpunt in het gebied is de 32 meter hoge Hazenberg tussen ingang Parnassia en het Vogelmeer (zie foto). In de Kennemerduinen liggen ook diverse gegraven duinmeertjes, zoals ’t Wed, het Vogelmeer en de Oosterplas. In ’t Wed en in de Oosterplas mag ook gezwommen worden.

Toegang

Er zijn drie hoofdingangen om de Kennemerduinen binnen te komen. Dit zijn ingang Parnassia in het westen, ingang Koevlak in het zuiden en ingang Bleek en Berg in het oosten. Al deze ingangen kennen een ruime (betaalde) parkeergelegenheid. Ook lopen er van al deze ingangen fietspaden het gebied in en beginnen er diverse wandelroutes. De toegang tot De Kennemerduinen is evenals bij de andere gebieden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland gratis. In de Kennemerduinen zijn honden niet toegestaan.

Meer informatie

  • De route op de website van Wandelnet. U kunt er ook een afdrukbare routebeschrijving en kaart van downloaden.
  • De route op de website van de NS.

Bronnen

De NS Kennemerduinen is gebaseerd op de door Wandelnet aangeleverde route. Het WandelROOTS! GPX-bestand kan na het lopen van de route kleine aanpassingen hebben aan het originele wandelpad. Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het NS Kennemerduinen wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer NS Wandelingen

Hieronder staan nog enkele NS-wandelroutes. Deze routes zijn mogelijk niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Jonge kinderen vinden ze misschien een uitdaging, maar onderschat uw kinderen niet! Zo’n wandeling afmaken is een beloning op zich en een herinnering die voor altijd blijft bestaan.

NS Zaanse Schans

De NS Zaanse Schans is een gematigde, gezinsvriendelijke wandeling van 12,9 km (2 uur 34 minuten) tussen de treinstations Zaandam Kogerveld en Zaandijk Zaanse Schans.
Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *