Home » NS Hollandse Kade

Afstand: 17,4 km
Categorie: NS Wandelingen

NS Hollandse Kade

De NS Hollandse Kade is een gematigde, gezinsvriendelijke wandeling van 17,4 km (3 uur 28 minuten) tussen de treinstations Breukelen en Woerden.

De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Routebeschrijving

De Hollandse Kade of Hollandsekade, vroeger Hollandsche Kade genoemd, is de grens tussen de provincie Noord-Holland en Utrecht tussen Amsterdam Zuidoost en Abcoude maar ook een straat, een bedrijventerrein en een sportpark in het tot de gemeente de Ronde Venen behorende dorp Abcoude. De Hollandse Kade ligt in het uiterste noorden van het dorp aan de Molenwetering vlak bij station Abcoude en het recreatiegebied de Hoge dijk in Amsterdam Zuidoost. De straat loopt van het Ruwelspad naar de spoorlijn Amsterdam – Utrecht en dan naar het zuiden waarbij de straat geheel om het bedrijventerrein heen loopt. Ook een tweetal in het midden gelegen straten dragen de naam Hollandse Kade. Aan de noordkant ligt het sportpark Hollandse Kade.

De naam Hollandsche Kade bestaat al sinds 1285 en verwijst naar de politieke en staatkundige grens tussen het graafschap Holland in het noorden en het Amstelland (een Utrechtse leen) in het zuiden en kwam tot stand na een grenscorrectie toen Gijsbrecht II van Amstel een groot deel van zijn territorium, waaronder het Bijlmerbroek, aan graaf Floris V kwijtraakte. Ten noordwesten van de Hollandse Kade bevond zich het Reyghersbosch dat door vervening en het in cultuur brengen van het gebied verdween. Hier ontstonden later de (voormalige) Polder Gein en Gaasp in het noorden en de Broekzijdse polder in het zuiden.

Oorspronkelijk hadden het Graafschap Holland en het Bisdom Utrecht (’t Sticht) hier ieder hun eigen dijk maar werden in de middeleeuwen samengevoegd tot één kade. De kade bestaat uit een twee parallelle brede grasdijken. De noordelijke dijk heet Ruwelswal en is aangelegd om de waterhuishouding van de later ontgonnen polder Gaasp en Gein gescheiden te houden van het peil van de Broekzijdse polder.

Meer informatie

  • De route op de website van Wandelnet. U kunt er ook een afdrukbare routebeschrijving en kaart van downloaden.
  • De route op de website van de NS.

Bronnen

De NS Hollandse Kade is gebaseerd op de door Wandelnet aangeleverde route. Het WandelROOTS! GPX-bestand kan na het lopen van de route kleine aanpassingen hebben aan het originele wandelpad. Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het NS Hollandse Kade wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer NS Wandelingen

Hieronder staan nog enkele NS-wandelroutes. Deze routes zijn mogelijk niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Jonge kinderen vinden ze misschien een uitdaging, maar onderschat uw kinderen niet! Zo’n wandeling afmaken is een beloning op zich en een herinnering die voor altijd blijft bestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *