Home » NS Geniedijk

Afstand: 19,8 km
Categorie: NS Wandelingen

NS Geniedijk

De NS Ankeveense Plassen is een gematigde, gezinsvriendelijke wandeling van 19,8 km (3 uur 57 min) tussen de treinstations Bussum Zuid en Weesp. Deze route is een OV-Stapper geworden.

De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Routebeschrijving

De Geniedijk Haarlemmermeer is een 12 kilometer lange geniedijk dwars door de gehele Haarlemmermeer, die werd aangelegd tussen 1888 en 1903. De dijk is onderdeel is van de Stelling van Amsterdam, die ongeveer 15 à 20 kilometer rondom deze stad ligt. In 1963 werd de militaire status van dit verdedigingswerk opgeheven. In 1996 werd de Stelling van Amsterdam door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Ligging

De Geniedijk Haarlemmermeer is gelegen in de gemeente Haarlemmermeer en was een hoofdverdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam. De dijk begint in het westen bij het Fort bij Vijfhuizen aan de Cruquiusdijk en loopt via het Fort bij Hoofddorp naar het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk. Tussen deze drie forten liggen ter ondersteuning Batterij aan de IJweg en Batterij aan de Sloterweg.

Door de dijk was het mogelijk het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer onder water te zetten, en het noordelijke deel droog te houden. Volgens de militaire bevelstructuur lag de linie binnen de sector Sloten, uitgestrekt over groep Halfweg, vak Vijfhuizen en groep Schiphol, vakken Hoofddorp en Aalsmeer.

Geschiedenis

In mei 1888 kregen landeigenaren een kennisgeving dat de genie opmetingen zou verrichten voor een door het departement van oorlog aan te leggen slaperdijk van Vijfhuizen tot Hoofddorp en vandaar tot Aalsmeer. Het was de bedoeling dat de aangelegde dijk net zo hoog zou worden als de dijk langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. De werkzaamheden bestonden uit de aanleg van een vaart, damsluizen in de Hoofdvaart, een dam in de Kruisvaart en een brug over de nog te aan te leggen vaart bij de Hoofdvaart.

Ongeveer twintig aannemers waren aanwezig bij de aanbesteding. Raamkosten van het grondwerk lagen op 72.700 gulden. In 1889 werd begonnen met de graafwerkzaamheden. Vanouds wordt de dijk begraasd door schapen van verschillende pachters, wat tegenwoordig wordt gecombineerd met een wandel- en fietsroute.

De liniedijk werd in 1912 doorsneden door de spoorlijn Hoofddorp – Leiden Heerensingel (die op 1 januari 1936 werd opgeheven), de coupure in de dijk bestaat nog steeds. Verder wordt de liniedijk op meerdere plekken doorsneden door wegen, waaronder de A4 bij Hoofddorp waar de Kick Pruijsbrug de verschillende delen van de dijk weer verbindt.

Meer informatie

  • De route op de website van Wandelnet. U kunt er ook een afdrukbare routebeschrijving en kaart van downloaden.

Bronnen

De NS Geniedijk is gebaseerd op de door Wandelnet aangeleverde route. Het WandelROOTS! GPX-bestand kan na het lopen van de route kleine aanpassingen hebben aan het originele wandelpad. Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het NS Geniedijk GPX wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer NS Wandelingen

Hieronder staan nog enkele NS-wandelroutes. Deze routes zijn mogelijk niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Jonge kinderen vinden ze misschien een uitdaging, maar onderschat uw kinderen niet! Zo’n wandeling afmaken is een beloning op zich en een herinnering die voor altijd blijft bestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *