Home » NS De Bretten

Afstand: 9,9 km
Categorie: NS Wandelingen, Amsterdam

NS De Bretten

De NS De Bretten is een gematigde, gezinsvriendelijke wandeling van 9,9 km (1 uur 59 minuten) tussen de treinstations Halfweg-Zwanenburg en Sloterdijk.

De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Routebeschrijving

De Lange Bretten is een natuurgebied in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West met een oppervlakte van 130 ha. Het is een groenstrook ten noorden van de Haarlemmertrekvaart en ten zuiden van het Westelijk Havengebied op de poldergronden van de Spieringhorner Binnenpolder. Het gebied is genoemd naar het Huis te Bretten, een van de landhuizen die langs deze vaart heeft gestaan. Dit huis stond ten westen van Sloterdijk langs de Spaarndammerdijk en werd afgebroken voor de aanleg van de eerste spoorlijn van Nederland, van Amsterdam naar Haarlem. Mogelijk is de naam van dit landhuis afgeleid van Borch te Bretten bij Katwijk en/of de ‘Brittenburg’, een Romeins fort nabij Katwijk.

Het gebied bleef onbebouwd in het kader van het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935, naar de denkbeelden van de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, die een soort groene vingers (groene scheggen) tussen de stadswijken (lobben) voorstelde om de natuur aldus het stedelijk gebied te laten binnendringen.

Vanaf de jaren zestig was het gebied een onderdeel van de opgespoten terreinen van de Amsterdamse haven, doch doordat het gebied lang braak heeft gelegen hebben zich er spontane ontwikkelingen voorgedaan, zodat een ruig groen gebied ontstond. Er woonden overigens ook enige stadsnomaden. Wel zijn er plannen geweest voor woningbouw of industrie, terwijl ook de spoorlijn Amsterdam – Haarlem en een autoweg (Australiëhavenweg) door het gebied loopt.

Naast het ruige groengebied bevinden er zich ook sportparken (Spieringhorn) en volkstuinenparken. In de jaren zeventig werd het volkstuinenpark ‘De Bretten’, later ook volkstuinenpark ‘De Braak’ aangelegd. Door aanleg van paden en speelvoorzieningen in 2006 is het gebied aantrekkelijker gemaakt voor recreatie. Daarnaast loopt er een doorgaande fietsroute vanaf het Westerpark via de Brettenzone naar Halfweg en het recreatiegebied Spaarnwoude.

Aan het westelijke einde van de Lange Bretten ligt het 30 ha metende natuurgebied De Kluut dat in 2000 door het Landschap Noord-Holland is ingericht en in beheer genomen. In 2008 is het gebied voor een periode van 25 jaar in beheer gegeven aan het Landschap Noord-Holland met de bedoeling om er een natuurgebied van te maken. Het gebied is vrij toegankelijk en er zijn ook enkele recreatievoorzieningen.

In 2010 werd een begin gemaakt met de aanleg van de Westrandweg, die het gebied aan de westkant (nabij De Kluut) sinds 2013 doorsnijdt.

Sinds minstens 2013 werden in Sportpark Spieringhorn dance festivals gehouden, op slechts tweehonderd meter van de woonbuurt tussen de Burgemeester Vening Meineszlaan en de Haarlemmerweg. De productie van vooral laagfrequent geluid door deze evenementen veroorzaakte onrust en verzet in de aangrenzende buurten.

Meer informatie

  • De route op de website van Wandelnet. U kunt er ook een afdrukbare routebeschrijving en kaart van downloaden.
  • De route op de website van de NS.

Bronnen

De NS De Bretten is gebaseerd op de door Wandelnet aangeleverde route. Het WandelROOTS! GPX-bestand kan na het lopen van de route kleine aanpassingen hebben aan het originele wandelpad. Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het NS De Bretten GPX wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer NS Wandelingen

Hieronder staan nog enkele NS-wandelroutes. Deze routes zijn mogelijk niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Jonge kinderen vinden ze misschien een uitdaging, maar onderschat uw kinderen niet! Zo’n wandeling afmaken is een beloning op zich en een herinnering die voor altijd blijft bestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *