Home » Kaapse Bossen

Afstand: 9,9 km
Categorie: Natuurmonumenten

Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen wandelroute van Natuurmonumenten is een 9,9 km (1u 59m) rondwandeling bij Doorn in de regio Utrechtse Heuvelrug, Utrecht.

De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Routebeschrijving

De Kaapse Bossen is een 425 hectare groot natuurgebied in de Nederlandse provincie Utrecht dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het ligt op de stuwwal Utrechtse Heuvelrug en maakt deel uit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Geschiedenis

Hendrik Swellengrebel kocht rond 1750, na terugkomst uit Zuid-Afrika waar hij gouverneur van de Kaapkolonie was, het landgoed ‘Schoonoordt’ aan. De bossen deden hem denken aan het bos achter de Tafelberg bij Kaapstad. Ze kwamen bekend te staan als de ‘Kaapse Bossen’. De Helenaheuvel in het bos is vernoemd naar zijn oudste dochter Helena Johanna Swellengrebel (1730-1753), die waarschijnlijk stierf in haar eerste kraambed.

Bouwwerken

Midden in de Kaapse Bossen ligt op de Ruiterberg landhuis De Ruiterberg. De tuinen van deze buitenplaats werden tussen 1917 en 1923 aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Petrus Hermannus Wattez. Andere opvallende bouwsels zijn de Stenen tafel, het theehuis Helenaheuvel en de uitzichttoren op de Doornse Kaap.

Biodiversiteit

In de Kaapse Bossen komen verschillende soorten spechten, de appelvink, aardmuis, boommarter en de bosuil voor. In de herfst zijn er vele soorten paddenstoelen te vinden

Meer informatie

  • De route op de website van Natuurmonumenten. U kunt er ook een afdrukbare routebeschrijving en kaart van downloaden. Deze route is een beetje anders dan die gemaakt door WandelROOTS!
  • Meer informatie over natuurgebied Kaapse Bossen van Natuurmonumenten.

Bronnen

De Kaapse Bossen wandelroute is gebaseerd op de door Natuurmonumenten aangeleverde route. Het WandelROOTS! GPX-bestand kan na het lopen van de route kleine aanpassingen hebben aan het originele wandelpad. Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download de Kaapse Bossen wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer van Natuurmonumenten

Hieronder vindt u een selectie van Natuurmonumenten wandelroutes die op deze website zijn opgenomen. Voor een volledig overzicht van de Natuurmonumenten wandelpaden kunt u terecht op hun website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *