Home » Ankeveense Plassen

Afstand: 10,2 km
Categorie: Natuurmonumenten

Ankeveense Plassen

De Ankeveense Plassen wandelroute van Natuurmonumenten is een 10,2 km (2u 2m) rondwandeling bij Ankeveen in Noord Holland.

De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Routebeschrijving

De Ankeveense Plassen is een natuurgebied in de Nederlandse gemeente Wijdemeren (provincie Noord-Holland). Het bevindt zich in het noordelijke deel van het Natura 2000-gebied Oostelijke Vechtplassen, tussen de Spiegel- en Blijkpolderplas en het lintdorp Ankeveen, en is verdeeld over de Hollands-Ankeveense Polder en de Stichts-Ankeveense Polder. De totale oppervlakte bedraagt 628 hectare.

Het gebied is grotendeels gevormd door het afgraven van veen in de 16e tot en met de 18e eeuw. Tegenwoordig vormt het overwegend een water- en moeraslandschap door de uitgestrekte veenplassen, met daartussen stroken land, de zogeheten legakkers.

Natuur

In het voorjaar broeden in de Ankeveense Plassen diverse water- en moerasvogels, zoals de kleine karekiet, grauwe gans en rietzanger. In het (heldere) water groeien waterplanten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid.

Het gebied wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten. Er wordt gewerkt aan een natuurverbinding tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer, dat enkele kilometers ten noordoosten ervan ligt. Deze verbinding bestaat uit twee doorgangen onder de N236, zogeheten faunapassages. Een oostelijke passage is in 2012 gerealiseerd en de westelijke volgde in 2013.

Aan de zuidwestkant van de Spiegelplas staat het opvoergemaal Stichts Ankeveen van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hier wordt water ingelaten voor de Ankeveense Plassen. Het peil in de Ankeveense Plassen is circa 1,35 beneden NAP en ligt zo’n 35 centimeter hoger dan in de naburige Spiegelplas. Naast het gemaal ligt een beweegbare stuw en overtollig water wordt afgevoerd naar de Spiegelplas.

Recreatie

Door het gebied lopen wandelpaden met aan weerszijden uitzicht op het plassengebied. Ook zijn er fietsroutes uitgezet. Zowel de wandel- als fietsroutes starten in het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. In de zomer worden er onder meer vaarexcursies georganiseerd onder leiding van een boswachter.

Als de omstandigheden gunstig zijn ontstaat er in de wintermaanden op de Ankeveense Plassen natuurijs dat zich goed leent voor schaatstochten. De eerste kortebaanwedstrijden van het schaatsseizoen zijn hier enkele malen verreden. Ook worden er toertochten en marathons gehouden zoals de Driedaagse van Ankeveen.

Naturistenvereniging Amsterdamse Lichtbond (voorheen Nederlandse Lichtbond) heeft sinds 1953 een naturistenterrein op eiland De Molen in het gebied van de Ankeveense Plassen.

Buiten de routes, het naturistenterrein, excursies en schaatstochten is recreatie in het plassengebied niet toegestaan.

Meer informatie

  • De route op de website van Natuurmonumenten. U kunt er ook een afdrukbare routebeschrijving en kaart van downloaden.
  • Meer informatie over natuurgebied Ankeveense Plassen van Natuurmonumenten.

Bronnen

Het Ankeveense Plassen wandelroute is gebaseerd op de door Natuurmonumenten aangeleverde route. Het WandelROOTS! GPX-bestand kan na het lopen van de route kleine aanpassingen hebben aan het originele wandelpad. Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het Ankeveense Plassen wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer van Natuurmonumenten

Hieronder vindt u een selectie van Natuurmonumenten wandelroutes die op deze website zijn opgenomen. Voor een volledig overzicht van de Natuurmonumenten wandelpaden kunt u terecht op hun website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *