Home » Floris V-pad LAW 1-3

Afstand: 76,7 km
Categorie: LAW-paden

Floris V-pad LAW 1-3

Een stuk van 76,7 km van het Floris V-pad (LAW 1-3) langeafstandswandelpad dat Amsterdam verbindt met Woerden via Weesp en de meren (Naardermeer, Ankeveense Plassen en Loosdrechtse Plassen) ten zuidoosten van Amsterdam.

In opbouw. We hopen dit deel van de wandelroute in 2021 te lopen.

Meldingen

  • Geen

Routebeschrijving

Het Floris V-pad (LAW 1-3) is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 244,5 kilometer van Amsterdam naar Bergen op Zoom. De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven. Het pad wordt beheerd door de organisatie Wandelnet. Het pad is vernoemd naar Floris V (1254 – 1296, graaf van Holland en Zeeland).

Wandelroute

De route loopt van Amsterdam via Ankeveen en ‘s-Graveland langs Hilversum en de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht. Achter Mijnden wordt de A2 overgestoken; via Oud-Aa en Kockengen wordt Woerden bereikt. (NB: station Breukelen wordt niet meer aangedaan!) Hierna wordt de Lange Linschoten tot Oudewater gevolgd, en gaat de route over een tiendweg en langs de Vlist naar Schoonhoven.

Hier gaat de wandelaar met een veer over de Lek. Bij Groot-Ammers is Het Liesveld gelegen, een voormalig ooievaarsdorp. De route vervolgt langs een lange tiendweg langs Streefkerk en Nieuw-Lekkerland naar Kinderdijk. Langs de molens van Kinderdijk gaat de route naar Oud-Alblas en door het Alblasserbos naar Papendrecht. Hier wordt de Beneden-Merwede overgestoken, en langs het natuurgebied De Kikvorsch wordt de Nieuwe Merwede bereikt. Langs het (niet toegankelijke) natuurgebied de Dordtse Biesbosch wordt de Dordtsche Kil bereikt, die via de Kiltunnel gekruist wordt. Langs de Dordtsche Kil gaat de route naar Strijensas (De route is omgelegd voor de HSL-Zuid).

Vanaf Strijensas loopt de route door de polder tot Numansdorp, waar het Haringvliet wordt overgestoken. Via Willemstad en Dinteloord doet de route het Volkerak aan bij het natuurgebied Dintelse Gorzen. Hierna gaat de route door Steenbergen naar Bergen op Zoom.

Opgemerkt wordt dat in het voorjaar op een aantal plaatsen, met name op de tiendwegen, broedende zwanen kunnen worden aangetroffen, hetgeen tot flinke omwegen kan leiden.

Aansluitende paden

Het pad heeft aansluitingen op het Pionierspad en het Zuiderzeepad in Muiden, het Trekvogelpad en de Stelling van Amsterdam in Weesp, het Waterliniepad op diverse plaatsen in de Vechtstreek, het Marskramerpad in Breukelen, het Groene Hartpad in Woerden, het Pelgrimspad en het Oeverloperpad bij Schoonhoven, en het Grenslandpad bij Bergen op Zoom. De gehele route maakt deel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt.

Openbaar vervoer

De route heeft aansluitingen op het openbaar vervoer met stations te Weesp, Breukelen, Woerden, Dordrecht-Stadspolders (ca. 2 kilometer buiten de route) en Bergen op Zoom, en busverbindingen met de meeste andere plaatsen. De route loopt zo veel mogelijk over onverharde paden. Kampeermogelijkheden zijn in redelijke mate aanwezig.

Meer informatie

  • Het Floris V-pad (LAW 1-3) op de website van Wandelnet. Ze hebben het volledige langeafstandswandelpad in 13 etappes. U kunt GPX-bestanden, kaarten en routebeschrijvingen van hun site downloaden.
  • De wandelroute op de website van Nivon. Ze hebben een boek met routebeschrijving en kaarten te koop.

Bronnen

De WandelROOTS! Floris V-pad (LAW 1-3) wandelroute is gebaseerd op de door Wandelnet aangeleverde wandelpad. Het WandelROOTS! GPX-bestand kan na het lopen van de route kleine aanpassingen hebben aan het originele wandelpad. Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het Floris V-pad (LAW 1-3) wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer Lange Afstand Wandelpaden

Hieronder vindt u enkele extra Lange Afstand Wandelpaden. Dit zijn meerdaagse wandelingen en vereisen enige planning. Als u met kinderen wandelt, overweeg dan om sectiewandelingen te maken.

Floris V-pad LAW 1-3

Een 76,7 km stuk van de Floris V-pad (LAW 1-3) wandelroute. Wandelpad verbindt Amsterdam met Woerden via Weesp en de Zuidoost-Amsterdamse plassen.
Lees verder

Trekvogelpad LAW 2

Een 256,5 km stuk van de Trekvogelpad LAW 2 wandelroute. Wandelpad verbindt Bergen aan Zee met Ede via Amsterdam en de Utrechtse Heuvelrug.
Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *