Home » Beukenburgerpad

Afstand: 11,5 km
Categorie: Klompenpaden, Utrechtse Heuvelrug

Beukenburgerpad Klompenpad

De Beukenburgerpad Klompenpad wandelroute is een 11,5 km (2u 18m) rondwandeling bij Groenekan, De Bilt en Bilthoven in Utrecht.

De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Routebeschrijving

Groenekan

Groenekan is een dorp in de gemeente De Bilt, provincie Utrecht, gelegen tussen Utrecht en Bilthoven. In 2020 telde Groenekan 1.890 inwoners.

Geschiedenis

Op een kaart uit 1607 wordt de herberg “De Groene Kan” vermeld, gelegen aan de weg Utrecht – Soest.

Groenekan heeft zijn landelijke en agrarische karakter behouden, ondanks de sterke groei van het aantal forensen. In het dorp staat de gerestaureerde korenmolen Geesina. Aan de oostkant van Groenekan, ten noorden van de Groenekanseweg ligt landgoed Beukenburg.

De Bilt

De Bilt is een van de zes dorpen, of dorpskernen, in de Nederlandse gemeente De Bilt. Op 1 januari 2020 had De Bilt 10.870 inwoners.

Naamgeving

De naam van het dorp komt van belt. Een belt is een heuveltje, het woord is vergelijkbaar met het hedendaagse bult. De plaats is ontstaan op een van de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug.

Geschiedenis

De ontstaansgeschiedenis van De Bilt gaat terug tot de twaalfde eeuw en hangt onder meer samen met de afdamming van de Kromme Rijn in 1122. Door de steeds weer terugkerende overstromingen van de Kromme Rijn was het gebied moerassig en moeilijk toegankelijk. De afdamming, gedaan in opdracht van bisschop Godebald, maakte de ontginning van het gebied mogelijk.

Bij akte in 1122 schonk Mathilde, echtgenote van keizer Hendrik V, aan het pas opgerichte dubbelklooster Oostbroek, wat later een benedictijnenklooster werd. Dit klooster kreeg het eeuwigdurend bezit van het gehele moerasgebied Oostbroek en het aangrenzende grondgebied, dat volgens bedoelde akte in het spraakgebruik ‘vene’ werd genoemd. Niet alleen werd het grondgebied geschonken, maar ook enkele heerlijke rechten zoals het recht van tijnsheffing en het innen van tienden, alsmede het recht tot wetgeving, rechtspraak en bestuur.

De nogal eens vermeende datum van 14 maart 1122 van deze schenkingsakte wordt daarom beschouwd als het begin van het lokale overheidsgezag. Sinds 1997 wordt 14 maart in de gemeente De Bilt officieel Mathildedag genoemd. Verder wordt De Bilt genoemd in 1372, als een van de plaatsen die verwoest is door de Geldersen.

In 1457 werd er een drievoudige moord gepleegd op onder andere Nicolaas van Yperen, burgemeester van Haarlem en zijn schepen Gerrit van Noortwyck. Deze waren als gezanten onderweg naar bisschop David van Bourgondië en ter hoogte van het dorp De Bilt werd deze aanslag gepleegd. De adellijke familie Van Brederode werd verdacht van deze aanslag.

Rond 1640 werd de Biltsche Grift aangelegd, een vaart vanaf de stad Utrecht over De Bilt naar Zeist. In de 17e en 18e eeuw verkochten de Staten van Utrecht grote stukken grond (die onder andere in eigendom waren geweest van het klooster te Oostbroek) aan vermogende burgers, die er vele buitenplaatsen bouwden. De Bilt is sinds lange tijd doorgangsplaats vanuit het oosten naar Utrecht, waardoor er herbergen en bijbehorende ambachten ontstonden langs de Dorpsstraat.

De bewoning in het gebied waar nu De Bilt ligt dateert van ruim vóór 800 v. Chr., vermoedelijk zelfs van vóór 2000 v. Chr. Een en ander kan afgeleid worden uit archeologische vondsten, waaronder grafheuvels uit de bronstijd.

Voordorpse polder

De Voordorpse polder ligt in de gemeente De Bilt tussen de dorspkernen De Bilt en Groenekan tussen de Biltse Rading, de Voordorpse dijk en de A27. Het westelijk gedeelte maakte vroeger deel uit van de (voormalige) Voorveldse polder, het oostelijk gedeelte van de vroegere polder Waterschap de Biltsche en Zeister Grift. De polder is een natuurgebied dat bestaat uit langgerekte graslandpercelen gescheiden door slootjes. Een perceel van 3,5 hectare is eigendom van Utrechts Landschap. Aan de noordwestzijde van de polder ligt Fort Voordorp.

Meer informatie

  • De route op de website van Klompenpaden. U kunt er ook een afdrukbare kaart van downloaden.

Bronnen

De Beukenburgerpad Klompenpad is gebaseerd op de door Klompenpaden aangeleverde route. Het WandelROOTS! GPX-bestand kan na het lopen van de route kleine aanpassingen hebben aan het originele wandelpad. Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org (Groenekan, De Bilt en Voordorpse Polder) onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het Beukenburgerpad Klompenpad wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer Klompenpaden

Hieronder vindt u een selectie van Klompenpaden wandelroutes die op deze website zijn opgenomen. Voor een volledig overzicht van de Klompenpad wandelpaden kunt u terecht op hun website of die van Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *