Heuvelwandeling

De 5,5 km Heuvelwandeling is wandelroute nr. 2 in het Amsterdamse Bos. De rondwandeling loopt door natuurbos en parkbos en gaat over de Grote Huevel.

Afstand: 5,5 km

Heuvelwandeling Amsterdamse Bos

De Heuvelwandeling gaat door twee sorten bos: natuurbos en parkbos. Natuurbos wordt zo min mogelijk onderhouden. Het parkbos word intensief bijgehouden.

De Heuvelwandeling is een rondwandeling die in beide richtingen kan worden gedaan. De wandeling voert je over de Grote Heuvel, het hoogste punt van het park. Het Klein Kinderbad is een goede plek om je wandeling af te sluiten voor een duik en een picknick!

Let op: Met honden wandelen is aan het begin van de wandelroute in beide richtingen niet toegestaan. Zie de kaart op deze pagina.

Heuvelwandeling
Heuvelwandeling
De Boswinkel Informatiecentrum

Start

Deze wandelroute start bij het Informatiecentrum Amsterdam Bos “Boswinkel”, vlakbij de Parkeerplaats Hoofdentree Amsterdamse Bos. We lopen tegen de klok in!

Volg WandelROOTS!

Volg ons op social media!

Wandelkaart en GPS

Download het Heuvelwandeling GPX wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! Onderstaande kaart toont de wandelroute. TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Routebeschrijving

Onze Heuvelwandeling routebeschrijving is ontworpen om de belangrijkste bezienswaardigheden langs de route te tonen. Dit is zodat ouders kunnen stoppen, een aantal dingen kunnen aangeven en kinderen vervolgens op hun eigen manier verder kunnen laten gaan met verkennen en fantaseren in de natuur.

Informatiecentrum De Boswinkel

Het informatiecentrum van het Amsterdamse Bos heet De Boswinkel. Hier vindt u informatie over het bos, kaarten, wandelroute brochures, natuurboeken en andere zaken. U kunt ook wandeltochten en fietstochten door het bos boeken.

Boven in de Boswinkel is de permanente tentoonstelling genaamd “Bos op Zolder”. Een perfecte kennismaking met het bos voor kinderen, inclusief themabomen, pratende paddenstoelen en zingende vissen. Bij de receptie is een speurtocht door de tentoonstelling verkrijgbaar.

Nationaal Dachau Monument

Het Nationaal Dachau Monument is een stenen pad met de namen van honderden concentratiekampen en buitenkampen. Het staat loodrecht op de wandelroute en de Bosbaan en wordt begrensd door groenblijvende taxushagen. Elk jaar worden hier de slachtoffers herdacht van het concentratiekamp Dachau dat op 29 april 1945 werd bevrijd.

Brug 531
Brug 531
Brug 548

Piet Kramer’s Bruggen

Er zijn veel bruggen in het Amsterdamse Bos, waarvan meer dan de helft is ontworpen door de beroemde architect Piet Kramer. Op deze wandelroute kom je een paar voorbeelden tegen. De interessantste zijn brug 531 en zijn tweelingzus brug 530. Deze bruggen gebruiken zware metalen kogels aan kettingen als tegengewichten om de brug te openen.

Paviljoen Chez Favié

Bijna halverwege de wandeling passeer je Paviljoen Chez Favié aan de Duizendmeterweg. Als je met honden in het Amsterdamse Bos wandelt, is het ‘Hondenterras’ een perfecte plek om even te stoppen voor een kopje koffie en een hapje te eten met je trouwe viervoeter!

Website van Paviljoen Chez Favié

Grote Heuvel in de zomer
Grote Heuvel in de zomer
Grote Heuvel in de winter

Grote Heuvel

Het kroonjuweel van het aangelegde bospark, de Grote Heuvel steekt 16 meter boven de rest van het park uit. De heuvel is eigenlijk een vuilstortplaats die bedekt is met aarde die is opgewekt tijdens de verbreding van de Bosbaan in de jaren zestig.

Op en rond de heuvel staan dennen en sparren, uniek voor dit deel van het park. Er zijn hier veel vogels te zien. Deze omvatten de goudhaan, vuurgoudhaan, bonte vliegenvanger, appelvink en goudvink. Boven de Grote Heuvel zijn regelmatig roofvogels te zien zoals be buizerd, havik, sperwer en wespendief.

Klein Kinderbad

Het Klein Kinderbad in het Amsterdamse Bos is voor peuters en kleuters. Hierdoor kunnen ze onder toezicht van volwassenen veilig in het water spelen. Er is een kiosk voor versnaperingen en er zijn picknickbanken en openbare toiletten. Er zijn ook speeltoestellen.

Het kinderzwembad is gevuld met water met een buitentemperatuur van meer dan 20 graden en bij droog weer van mei tot september van 10.00 uur tot 19.00 uur. Het water wordt regelmatig ververst en gecontroleerd.

Meer wandelingen in het Amsterdamse Bos

Hieronder staan zowel officiële wandelroutes in het Amsterdamse Bos als die van WandelROOTS! Bijna alle wandelpaden zijn perfect voor kinderen en toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Amsterdamse Bos Vijverwandeling

De 4,8 km Vijverwandeling is wandelroute nr. 4 in het Amsterdamse Bos. De rondwandeling omcirkelt de Grote en Kliene Vijvers en passeert de speeleilanden.
Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *