Boerderijwandeling

De 4,4 km Boerderijwandeling is wandelroute nr. 3 in het Amsterdamse Bos. De rondwandeling passeert de boerderij Meerzicht en de geitenboerderij Ridammerhoeve.

Afstand: 4,4 km

Boerderijwandeling Amsterdamse Bos

De Boerderijwandeling verbindt de twee boerderijen in het Amsderdamse Bos: de oude Boerderij Meerzicht en nieuwe Geitenboerderij Ridammerhoeve.

Een rondwandeling die begint (en eindigt) bij het pannenkoekenrestaurant Boerderij Meerzicht. Deze wandelroute loopt langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en langs het Vogeleiland voordat je de Geitenboerderij Ridammerhoeve bereikt.

Vervolgens keert het noordwaarts terug langs het Doolhof en het Groot Kinderbad. Geweldig voor kinderen.

Let op: Op het Vogeleiland is wandelen met honden niet toegestaan.

Boerderijwandeling Amsterdamse Bos
Boerderijwandeling Amsterdamse Bos
Kinderspeeltuin

Start

De wandelroute start bij de Boerderij Meerzicht. Het ligt vlakbij de Parkeerplaats Meerzicht aan de westkant van de Bosbaan. We zullen deze route tegen de klok in lopen!

Volg WandelROOTS!

Volg ons op social media!

Wandelkaart en GPS

Download het Boerderijwandeling GPX wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! Onderstaande kaart toont de wandelroute. TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Routebeschrijving

Onze Boerderijwandeling routebeschrijvingen is ontworpen om de belangrijkste bezienswaardigheden langs de route te tonen. Dit is zodat ouders kunnen stoppen, een aantal dingen kunnen aangeven en kinderen vervolgens op hun eigen manier verder kunnen laten gaan met verkennen en fantaseren in de natuur.

Pannenkoeken Eten!
Pannenkoeken Eten!
Haarlemmermeervaart

Boerderij Meerzicht

Deze boerderij bestaat sinds 1857, dus lang voor de aanleg van het Amsterdamse Bos. Voor de aanleg van het Bos moest in de toenmalige Rietwijkeroorder Polder een aantal boerderijen afgebroken worden. Boerderij Meerzicht, die naast boerenbedrijf ook een theeschenkerij was, bleef bestaan. Tegenwoordig is het een pannenkoekenrestaurant met kinderspeeltuin, hertenkamp en uitkijkpunt over de polder Meerzicht.

Website van Pannenkoeken Restaurant Boerderij Meerzicht.

Ringvaart

De Ringvaart (van de Harlemmermeerpolder) grenst aan de westkant van het Amsterdamse Bos. Langs de Ringvaart staan bomen geplant als windbuffer om de rest van het bos te beschermen. Stormen komen vaak uit die richting.

Ten westen van het Amsterdamse Bos stond ooit de Harlemmermeer die zich uitstrekte tot bijna Leiden. Door een natuurlijk uitbreidingsproces dat bekend staat als de Waterwolf, bedreigde het meer Amsterdam. Daarom is in 1852 de Harlemmermeer in een polder veranderd. Het water werd uit het meer de Ringvaart in gepompt, een kanaal dat eromheen was aangelegd.

Schiphol is gebouwd op de droge bodem van het meer. Kinderen vinden het misschien interessant om te leren hoe polders worden gemaakt.

Hoofdgemaal

De wandelroute komt langs het hoofdgemaal van het Amsterdamse Bos. Het Bos ligt 5 meter lager dan het water van de Ringvaart. Het gemaal zorgt ervoor dat het Bos niet onder water loopt. Met twee pompen heeft het een capaciteit van 90m3 water per minuut. Zowel aan de Ringvaartkant als aan de Boskant staat een peilschaal. Daarop kun je zelf zien hoeveel lager het water in het Bos staat.

Insectenhotel
Insectenhotel
Vogeleiland

Vogeleiland

Vogeleiland is een verborgen vogelreservaat en heemtuin omgeven door water en ondoordringbare bosranden. Het eiland werd na de oprichting een vogelrijk gebied en ook een interessant gebied for liefhebbers van inheemse flora en insecten. Het is ontworpen als een afspiegling van Nederlandse landschappen en bestaat uit een veenpoel, verschillende graslanden en bermen, een rietlland, dichte bosranden en struweel.

Stinzenplanten vormen een bizondere groep verwilderde sierplanten. In het voorjaar vind je veel daslook, lelietje-van-dalen, lenteklokje, bosanemoon, sneeuwklokje, kievitsbloem en gevlekt longkruid. Bij een aantal planten en bomen staan naambordjes.

De heuvel is een handig orientatiepunt en geeft mooi uitzicht. Blijf wel op de wandelpaden om de natuur niet te verstoren!

Let op: Op het Vogeleiland is wandelen met honden niet toegestaan. Meer informatie over het Vogeleiland vind je op amsterdamsebos.nl.

Geitenboerderij Ridammerhoeve

De wandelroute komt langs de geitenboerderij Ridammerhoeve. De boerderij werkt op biologisch-dynamische wijze en is een kaasmakerij. Jong en oud kan kippen en andere boerderijdieren van dichtbij bekijken, kinderen mogen joge geitjes melk geven. Er zijn verschillende speeltuinen, schommels en glijbanen waar jonge kinderen van kunnen genieten!

Website van de Geitenboerderij Ridammerhoeve.

Doolhof

Een doolhof ontworpen door ’s werelds bekendste doolhofontwerper Adrian Fisher is in 2006 vlakbij de Geitenboerderij aangelegd. Een toren in het midden van het doolhof kan worden gebruikt om kinderen de weg te helpen vinden!

Monument de Kruiwagen

De grote kuiwagen die op de Speelweide staat is een kunstwerk als gedenkteken for de arbeiders die met primitieve middelen het Amsterdamse Bos hebben aangelegd voor, tijdens, en na de Tweede Wereldoorlog.

Oudste Boom

Aan de Grote Speelweide, waar je weer linksaf gaat, staat de oudste boom van het Amsterdamse Bos. Deze veelarmige paardenkastanje mist een heel stuk stam. Die is bij de aanleg van het Bos door grondophoping onder de bodem verdewenen. Doordat beheerders een beschermende puinlaag hebben aangebracht op de wortels, overleefde de boom. De boom, ook liefkozend ‘De oude dame’ genoemd, is ruim een eeuw oud.

Piet Kramer’s Bruggen

Wist je dat elke brug in Amsterdam een uniek nummer heeft? Er zijn veel bruggen in het Amsterdamse Bos, waarvan meer dan de helft is ontworpen door de beroemde architect Piet Kramer.

Op deze wandelroute kom je een paar voorbeelden tegen. De meest interessante zijn tegen het einde van de wandelroute en omvatten brug 523, brug 518, brug 517 en brug 514.

Bosbaan

Deze roeibaan is in 1934 met menselijke arbeid gebouwd. Destijds was hij 2200 meter lang en 72 meter breed. In 1937 werden de eerste roeiwedstrijden gehouden. Sindsdien is de Bosbaan tweemaal verbreed; tot 92 m in 1963, en tot slot 8 roeibanen en 118 m breedte in 2001. Langs de oevers zie je in de zomer veel vlinders, libellen en waterjuffers.

Meer wandelingen in het Amsterdamse Bos

Hieronder staan zowel officiële wandelroutes in het Amsterdamse Bos als die van WandelROOTS! Bijna alle wandelpaden zijn perfect voor kinderen en toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Amsterdamse Bos Vijverwandeling

De 4,8 km Vijverwandeling is wandelroute nr. 4 in het Amsterdamse Bos. De rondwandeling omcirkelt de Grote en Kliene Vijvers en passeert de speeleilanden.
Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *