Home » Westerpark

Afstand: 3,2 km
Categorie: Amsterdam, Parken van Amsterdam

Westerpark Amsterdam

Een rondwandeling van 3,2 km in het Westerpark in Amsterdam-West. De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Routebeschrijving

Het Westerpark is een park in Amsterdam-West, ten westen van de Haarlemmerpoort en ten noorden van de Haarlemmertrekvaart. De aanleg van het park begon in 1890. Voordien lag hier van 1842 tot 1878 het station Willemspoort en zijn emplacement vanwaar de treinen naar Haarlem vertrokken.

Al eerder was er na de afbraak van de stadswallen en de bolwerken in 1857 als eerste Amsterdamse stadspark(je) het Westerplantsoen aangelegd op het gebied waar nu de Houtmankade, Barentszstraat en de Planciusstraat liggen. Vanwege de aanleg van het Westerkanaal en de spoorlijn door de Haarlemmer Houttuinen naar het hulpstation Amsterdam Westerdok (voorloper van het Centraal Station) heeft dit plantsoen maar tot 1876 bestaan.

Westergasfabriekterrein

Ten westen van het Westerpark lag de in 1883 gebouwde Westergasfabriek. Daar werd steenkoolgas (stadsgas) geproduceerd, aanvankelijk voor de straatverlichting en later voor de kooktoestellen van de stadsbewoners. De productie werd in 1967 gestaakt, waarna zoals overal waar gasfabrieken hadden gestaan een zwaar vervuild terrein achterbleef. Sanering van de bodem was financieel niet haalbaar, waarna een woonbestemming onmogelijk werd. Volstaan moest worden met het afgraven van de bovenlaag van de grond en de afdekking van de onderliggende vervuilde aarde. Op de nieuwe toplaag werd een parkuitbreiding gerealiseerd.

De historische gebouwen zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve en culturele ondernemers. Hier bevinden zich onder andere Het Ketelhuis, een bioscoop voor Nederlandse films, een ambtelijk cultuurbureau en een managementsbureau voor Wereldmuziek. Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten, festivals, productpresentaties, theater of tentoonstellingen. Voorbeelden hiervan zijn de Awakenings technofeesten, Milkshake festival en de openluchtconcerten onder de naam live at westerpark, maar ook onder andere de Amsterdam International Fashion Week, Cinekid, Kunstvlaai en de Wetenweek worden hier gehouden. Het vroegere hoofdkantoor van de gasfabriek was van 1990 tot 2010 stadsdeelkantoor van stadsdeel Westerpark.

Aan de spoorbaan ten noorden van het voormalige stadsdeelkantoor liggen twee openbare tennisbanen, een toiletblok met openbare toiletten en het clublokaal van Westerpark Sport.

Oostelijke ingang

De oostelijke ingang van het Westerpark aan het Nassauplein is gelijk gebouwd met de Mirakelbrug. De borstwering van die brug gaat geleidelijk over in de oostelijke terreinafscheiding van het park. De afscheiding bestaat uit een halfrond hekwerk van siersmeedijzer boven bakstenen plint. Het geheel is opgehangen aan bakstenen pilaren, die aan de bovenzijde afgesloten worden door natuurstenen leggers. In het geheel is ook een tweetal hogere en bredere pilaren opgenomen. De afdekstenen daarvan zijn enigszins bewerkt. Het geheel ademt de sfeer van de stijl van de Amsterdamse school hetgeen nog eens bevestigd wordt door het gebruik van het bijbehorend lettertype voor de tekst “anno” “1928”. Die teksten zijn ook terug te vinden bij de Mirakelbrug en de nabijgelegen Willemsbrug, ook gebouwd in 1928/1929.

Toen rond 2000 de Mirakelbrug vernieuwd moest worden, werd deze toegang van het Westerpark ook meegenomen. De ingang vormt meteen het begin van het Brettenpad; een fietspad naast het spoor Amsterdam – Haarlem.

Meer informatie

Bronnen

De Westerpark Amsterdam wandelroute en het GPX-bestand op deze pagina is een origineel gemaakt door WandelROOTS! Deze pagina maakt gebruik van informatie van Wikipedia.org onder een vergelijkbare Creative Commons-licentie die wordt gebruikt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het Westerpark Amsterdam GPX wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer Parken van Amsterdam

Hieronder staan enkele routes binnen stadsparken en parken van Amsterdam. Al deze wandelroutes zijn perfect voor kinderen en toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *