Home » Beatrixpark

Afstand: 3,5 km
Categorie: Amsterdam, Parken van Amsterdam

Beatrixpark Amsterdam

Een rondwandeling van 2,8 km in het Beatrixpark in Amsterdam-Zuid. De wandelroute en het GPX-bestand zijn gratis te gebruiken en te downloaden. Deze website gebruikt geen cookies of tracking, zodat wandelaars kunnen wandelen met de vrijheid om niet gevolgd te worden!

Het Beatrixpark bevindt zich in Amsterdam-Zuid naast het RAI congrescentrum. Veel wandelroutes lopen door het park en er zijn bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud!

Dit was een van de eerste wandelroutes van WandelROOTS! Het is gemaakt tijdens de Corona (Covid-19) periode toen we voornamelijk thuis waren, maar wel bijna elke dag een wandeling door het Beatrixpark maakten.

Om het interessant te maken, hebben we geleerd hoe we GPX-routes kunnen maken en hebben we veel van de objecten in het park onderzocht die we anders zouden passeren zonder erover na te denken. Zoals je zult zien, heeft het Beatrixpark veel verrassingen!

Uitzicht over het Beatrixpark vanaf de uitkijktoren.
Beatrixpark
Uitzicht over het Beatrixpark vanaf de uitkijktoren.
Beatrixpark
Een kind speelt op het meerminbeeld in het Beatrixbad
Huidige Beatrixbad

Over Het Park

Het Beatrixpark is in de jaren 1936-1938 ontworpen door Jakoba (Ko) Mulder die ook betrokken was bij het Amsterdamse Bos-project. Oorspronkelijk heette het Park Zuid (of Zuiderpark) toen het in mei 1938 werd geopend, maar het werd omgedoopt tot Beatrixpark toen koningin Beatrix enkele maanden later werd geboren.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd de naam veranderd in het Diepenbrockpark naar de Nederlandse componist Diepenbrock, die werd beïnvloed door de Duitse componist Wagner. Hij was populairder bij de Duitsers dan de koningin !-)

Bij de bouw van het RAI congrescentrum is in 1960 een groot deel van het park verloren gegaan. Een ander deel ten zuiden van de RAI ging in de jaren negentig verloren, maar werd gecompenseerd met de Natte Vallei. Die vallei wordt nu bedreigd door nieuwbouw uit het handelsgebied Zuidas.

Kleine paviljoens die in het park staan, zijn overblijfselen van de Floriade 1972 tentoonstelling. Het oudste deel van het park is het mooiste, omdat het een oorspronkelijke romantische karakter heeft, beïnvloed door Engelse parken – met een klein meer en een open landschap. Alleen dit deel van het Beatrixpark heeft in 2005 de status van stadsmonument gekregen.

Wandelroute Start

Dit is een rondwandeling die overal in het park kan worden gestart. Zie de kaart. Een goede plek om de wandeling te beëindigen is bij het kinderzwembad en de speeltuin, waar ijsjes te koop zijn bij de kiosk! We beginnen hier!

Routebeschrijving

Onze Beatrixpark Amsterdam routebeschrijving is ontworpen om de belangrijkste bezienswaardigheden langs de route te tonen. Dit is zodat ouders kunnen stoppen, een aantal dingen kunnen aangeven en kinderen vervolgens op hun eigen manier verder kunnen laten gaan met verkennen en fantaseren in de natuur.

Het Vergeten Park

Als je het Beatrixpark binnenkomt vanaf de hoofdingang aan de Diepenbrockstraat naast de Boerenwetering, zie je in het oosten het RAI congrescentrum. Ooit strekte het Beatrixpark zich uit aan de overzijde van de gracht, langs de Wielingenstraat richting het Europaplein.

Dat park heette het Prinses Irenepark of Irenepark. Het werd in 1940 aan het Beatrixpark toegevoegd en kinderen konden er tijdens de Tweede Wereldoorlog zwemmen toen andere zwemplekken werden gesloten. Het Irenepark werd in 1961 verwijderd toen op dezelfde locatie de Noordhal van de RAI werd gebouwd. Op de oude foto die vanaf de Wielingenstraat naar het zuiden kijkt, zie je hoe de stad sinds 1958 is gegroeid.

De vrijwilligersorganisatie Vereniging Vrienden van het Beatrixpark heeft een uitstekende nieuwsbrief uit 2013 met meer informatie.

Uitzicht op het zuiden over voormalig Amsterdam Irenepark in 1958.
Prinses Irenepark 1958
Uitzicht op het zuiden over voormalig Amsterdam Irenepark in 1958.
Prinses Irenepark 1958
Kinderen spelen in het originele Beatrixbad
Origineel Beatrixbad

Beatrixbad

Dit peuterbad is gemaakt ter vervanging van het oorspronkelijke zwembad dat midden in het Irenepark lag. Het Beatrixbad is geopend van mei tussen 09:00 en 19:00 uur, bij mooi weer en bij temperaturen boven de 21 graden. Het wordt elke dag gevuld met 70.000 liter schoon water! Voor een goede waterkwaliteit worden meerdere keren per dag chloor en zoutzuur toegevoegd. Toiletten naast het waterbad worden tegelijkertijd geopend en een kiosk verkoopt ijsjes en drankjes.

Van bijzonder belang bij dit zwembad is het bronzen beeld van een zeemeermin geflankeerd door twee vissen. De zeemeermin vult het zwembad met water uit de schelp die ze vasthoudt. Dat beeld vulde oorspronkelijk het zwembad bij het Irenepark en keek over dat zwembad naar het standbeeld van Flora dat nu is verplaatst naar de noordwestelijke hoek van het Beatrixpark. In 1985 werd het zwaar beschadigd door vandalen en verwijderd. In 1993 werd het opnieuw ontdekt op een gemeentelijk erf, waarbij één vis ontbrak. Het is opnieuw gemaakt en teruggebracht naar het zwembad waar het nu staat.

Meer informatie over kunstwerken vind je op buitenbeeldinbeeld.nl.

Bruggen

Er zijn veel bruggen in het park, waarvan sommige zijn ontworpen door beroemde architecten. De eerste brug die je oversteekt is brug 430 ontworpen door Piet Kramer. Ook ontwierp hij vele bruggen in het Amsterdamse Bos.

Een aantal bruggen in het park is vernoemd naar muzikanten. De tweede brug die je oversteekt is brug 433 over de ciculaire gevormde centrale grote vijver. Het wordt de Johnny & Jonesbrug genoemd naar een jazzduo dat beroemd was vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Ze kwamen om in het concentratiekamp Bergen Belsen en deze brug herdenkt ze.

Een unieke brug in Amsterdam, brug 497 is een rolbrug aan het einde van de wandeling. Het is geopend en gesloten langs een railsysteem en is daarom plat. Het bedienen van de brug is nogal luidruchtig door het schuiven, daarom wordt deze brug na 21:00 uur niet meer bediend!

De vuisten van het kunstwerk Your Life is Calling in het Beatrixpark
Vuisten, Your Life is Calling
De vuisten van het kunstwerk Your Life is Calling in het Beatrixpark
Vuisten, Your Life is Calling
Uitzicht op de Johnny & Jonesbrug en grote vijver in het Beatrixpark Amsterdam
Johnny & Jonesbrug

Kunstwerken

Er zijn veel kunstwerken langs het wandelpad. Het grote zilveren kunstwerk heet “Future Past Glory” en is een eerbetoon aan Ko Mulder die het park heeft ontworpen.

Een kunstwerk met een interessante geschiedenis is “Vuisten” of “Your Life is Calling“. Het werd in 1990 illegaal op het Museumplein geplaatst om te protesteren tegen de commercialisering van kunst.

Het is in 1996 verwijderd en door de Vrienden van het Beatrixpark geplaatst waar het nu staat in 1999. Het bestuur van de vereniging zag het beeld wel als een uitdrukking van de strijd tegen de geplande derde afslag van de A10 door het park.

Ereplateau

Een middelpunt van het park is een verhoogd platform boven het hoofdveld. Dit is het Ereplateau, de plek waar de ‘winnende’ planten een plek kregen in verband met de Floriade 1972. Hier, en op andere plaatsen in het park, zijn bomen voorzien van borden om u te laten weten welk type ze zijn.

Misschien wel de bekendste boom in het park is de Koningslinde die in 2013 door Koning Willem Alexander vlak na zijn kroning werd geplant.

De medicinale kruidentuin Artsenijhof in het Beatrixpark
Artsenijhof
De medicinale kruidentuin Artsenijhof in het Beatrixpark
Artsenijhof
Een teken van een Japanse kersenboom in het Beatrixpark.
Bomen

Artsenijhof

De Artsenijhof is een medicinale kruidentuin die tijdens de Floriade van 1972 is aangelegd. Eind jaren 1900 werd het verwaarloosd en dreigde het te worden verwijderd. De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark overtuigde de gemeente om het Artsenijhof te behouden door de tuin te onderhouden met vrijwilligers.

De tuin werd tussen 2000 en 2005 opnieuw beplant. Borden vertellen de bezoekers nu de Latijnse namen en de familie waartoe elk kruid behoort en hoe ze medicinaal worden gebruikt. In 2012 is een boek met meer gedetailleerde informatie gemaakt door de Vereniging Vrienden an het Beatrixpark, dat u hier kunt downloaden.

Meer informatie

Bronnen

De Beatrixpark Amsterdam wandelroute en het GPX-bestand op deze pagina is een origineel gemaakt door WandelROOTS!

Wandelkaart en GPS

Download het Beatrixpark Amsterdam GPX wandelroute en importeer dit in uw mobiele telefoon of GPS-apparaat. Onze GPX-bestanden zijn compatibel met de GPX 1.1-standaard en werken met apps zoals OSMAnd, Topo GPS, Wikiloc en Maps 3D Pro. Lees meer over onze GPX-bestanden. We raden je aan om je mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken! TIP: bestudeer de route ruim voordat je vertrekt!

Vrij Wandelen

Onze website en GPX-downloads zijn gratis en alle inhoud op deze site wordt geleverd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) licentie. Dit betekent dat het u vrij staat om de inhoud te kopiëren, te delen en aan te passen, maar we vragen u een link naar het originele werk te verstrekken en het onder dezelfde licentie te delen. Sharing is caring!

Wij vinden dat wandelen vrij moet zijn en dat u niet door derden moet worden gevolgd als u gaat lopen. Onze website gebruikt geen cookies en registreert of volgt u niet door uw privégegevens naar diensten van derden te sturen. Vrij wandelen!

Meer Parken van Amsterdam

Hieronder staan enkele routes binnen stadsparken en parken van Amsterdam. Al deze wandelroutes zijn perfect voor kinderen en toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *